donderbeestje

Op de muur in ons achterhuis: wij noemden deze beestjes altijd dondervliegjes. In ‘t Schoon Vlaams een motmug en in ‘t Engels a moth fly.

Het zijn eigenlijk beestjes die dichter verwant zijn met muggen en vliegen (diptera) dan met motten en clinders (lepidoptera): geen schubben, maar één paar vleugels, een steekmond in plaats van een roltong, tralala.

Ze kweken in, jawel, rottend afval, en je ziet ze vooral in vochtig donker weer. Als het licht en warm en droog is, zitten ze veilig weggestoken in de buurt van afvoeren en in badkamers 🙂

Dit beestje is een goeie 3 mm klein, en ik daag iedereen uit om een betere foto te nemen met de lens die ik heb, met f/7 en sluitertijd 0.6 seconden, zonder flash en zonder statief. Heh.

En o ja: phear my depth of field!!! Fototoestel vastgebonden, sluitertijd 30 seconden op, houd u vast, f/40, geeft dit resultaat.

2 Comments »

 1. Geachte Heer,

  Uiteindelijk dan toch iets gevonden op internet over de “plaag” van de motmug in onze contreien.
  Ik stel me wel de vraag of er momenteel een “plaag” is of was van deze toch tamme vliegende insecten?
  Sinds begin augustus hebben wij nog nooit zonder gezeten en ik weet echt niet hoe ze binnen geraken.
  Hebben ooit eens een klopjacht gehouden op deze vliegjes , maar in een mum van tijd zaten er toch weer verschillende exemplaren binnen in huis.
  Eigenaardig genoeg horen wij van kennissen hetzelfde verhaal.
  Dan toch een plaag ?

  Hopende op een antwoord dank ik reeds bij voorbaat.

  Hoogachtend,

  Luc Degevy
  Hamme (O.Vl.)

  Comment by Degevy Luc — September 19, 2004 @ 6:12 pm

 2. Meestal komen deze beestjes uit de verluchting van debeerput, dit was bij mij het geval. Heb als oplossing een nylonkous over de verluchting geplaatst zodat ze niet meer kunnen ontsnappen, een hele verbetering kan terug de achter deur open laten staan.
  mvg
  Patrick

  Comment by Patrick — May 3, 2005 @ 1:29 pm

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment