spin

Springspinnen (Salticidae) zijn de grootste groep spinnen ter wereld, met zo’n 5000 verschillende soorten.

Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan hun twee koplampen van ogen, waarmee ze detail en kleur kunnen zien tot zo’n twintig keer hun eigen lichaamslengte ver.

Deze zat in de gordijnen bij mijn ouders, had net een langpootmug gevangen en was ze aan het leegsabbelen.

Meer springspinnen op mijn safari-site.

5 Comments »

 1. Knappe foto Michel, vooral door de originele perspectiefkeuze waardoor de springspin monsterlijk boven haar slachtoffer uittorent.

  Ik heb ooit op mijn kamer ook eens een springspin gevonden (met een zwart/wit gestreept achterlijf), maar als ik er nu nog eens een tegenkom zal ik ze zeker met andere ogen bekijken.

  Comment by Jeroen Van Goey — November 14, 2004 @ 8:03 pm

 2. Heel veel kans dat het een zebraspinnetje was, Salticus scenicus. Ki-yooote!

  Comment by Michel Vuijlsteke — November 15, 2004 @ 3:05 am

 3. Er zitten bij mij in de tuin en binnenshuis veel grotere en kleinere grijze springspinnen. Ze zijn nieuwsgierig en slim. Als ik buiten aan de tuintafel zit, komt er een aan, steeds dichterbij. Zodra ik met mijn vingers naar hem toewandel, deinst hij even terug, maar is niet makkelijk af te schrikken. Als ik hem een beetje pest door steeds naar hem toe te komen, verdwijnt hij onder de tafelrand, om dan van een andere kant op te duiken. Hij en zijn broertjes en zusjes amuseren me altijd kostelijk, en ze mogen dan ook zelfs in huis blijven zitten terwijl ik spinnen van andere families altijd netjes buiten zet.

  Comment by Marijke — June 16, 2005 @ 1:07 pm

 4. gaaf! mooi doortekend en scherp!

  Comment by raym — July 3, 2005 @ 8:06 am

 5. Mijn huis zit onder spingspinnen vooral op men kamer. Elke week zie ik er weer eentje in men kamer terwijl ik de ene die ik de keer dervoorzag naar buiten had gebracht. En ik ben nou niet echt een spin liefhebber maar ik wil ze niks doen. Ik vang ze altijd in een glas en breng ze naar buiten. Alleen nu heb ik een vraag. Doen ze je niks als je ze in je hand vangt en naar buiten brengt?

  Comment by miriam — July 9, 2005 @ 2:38 pm

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment